Τετάρτη

Η Ψυχολογία του Χρήματος και μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία


Ήταν το 1843 όταν ο Κάρολος Ντίκενς δημοσίευσε το μυθιστόρημά του "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία". Ο Ebenezer Scrooge, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι το απόλυτο ισοδύναμο της τσιγκουνιάς. Η αγάπη του για τα χρήματα ήταν τέτοια που προτιμούσε να ξοδεύει το χρόνο του μετρώντας τα, αντί να μοιραστεί μερικά από αυτά με τους συνανθρώπους του που περνούσαν δύσκολα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μήπως όμως ο Scrooge δεν ήταν τελικά και τόσο κακός; 
Τα χρήματα έχουν μία περίεργη επίδραση στη συμπεριφορά μας. Την μεταβάλλουν. Ας δούμε όμως πώς ακριβώς.
Δείτε το βίντεο μας: 







1. To πείραμα της Monopoly.

Στο πείραμα της Monopoly, τυχαία επιλεγμένοι φοιτητές παίζουν το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών. Οι ερευνητές όμως άλλαξαν κάπως τους κανόνες του. O ένας παίκτης επιλέχτηκε τυχαία να είναι ο πλούσιος , ενώ ο άλλος ο φτωχός. Ο πλούσιος παίχτης είχε δύο ζάρια αντί για ένα που είχε ο φτωχός, και περισσότερα χρήματα από την αρχή του παιχνιδιού. Είχε δηλαδή γενικότερα περισσότερους πόρους και ευκαιρίες από την αρχή. Πολύ σύντομα, οι πλούσιοι παίχτες άρχισαν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Χτυπούσαν το πιόνι επιδεικτικά όταν το μετακινούσαν. Μιλούσαν πιο απότομα και υποτιμητικά στον αντίπαλό τους. Επιδείκνυαν περισσότερα μη λεκτικά σημάδια υπεροχής. Έτρωγαν πολύ περισσότερα από τα σνακ που είχαν τοποθετήσει οι ερευνητές δίπλα από το παιχνίδι. Φυσικά, στο τέλος οι πλούσιοι παίχτες κέρδισαν το παιχνίδι, και όταν οι ερευνητές τους ρώτησαν πού το απέδιδαν αυτό, ελάχιστοι σκέφτηκαν να πουν ότι ξεκίνησαν με σημαντικά πλεονεκτήματα και ότι έτσι όπως ήταν οι κανόνες ήταν αδύνατο να χάσουν.

2. Το πείραμα του βάζου με τα γλυκά.

Σε ένα σύντομο πείραμα, ζητήθηκε από άτομα διαφόρων εισοδηματικών επιπέδων να περιμένουν σε μία αίθουσα για να ξεκινήσει το υποτιθέμενο πείραμα. Μπροστά τους τοποθετήθηκε ένα βάζο με γλυκά. Ο κάθε συμμετέχων ενημερωνόταν ότι τα γλυκά αυτά δεν ήταν γι’ αυτόν, αλλά προορίζονταν για παιδιά τα οποία θα έφταναν στην αίθουσα αργότερα για ένα άλλο πείραμα. Πολλοί όμως από τους συμμετέχοντες πήραν γλυκά από το βάζο. Αποδείχθηκε ότι οι πιο πλούσιοι έπαιρναν 2 φορές πιο πολλά γλυκά από το βάζο σε σχέση με τους πιο φτωχούς.

3. Το πείραμα της γενναιοδωρίας.

Για ακόμη μια φορά, άτομα με υψηλό και με χαμηλό εισόδημα συμμετείχαν σ’ αυτό. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε το ποσό των 10 ευρώ. Απέναντί τους είχαν ένα άγνωστο άτομο. Οι επιλογές που τους δόθηκαν ήταν οι εξής: Να κρατήσουν όλο το ποσό για τον εαυτό τους, να δώσουν ένα μέρος αυτού –όσο ήθελαν αυτοί- στον άγνωστο, ή να το δώσουν όλο. Αποδείχθηκε ότι αυτοί που είχαν εισοδήματα 15.000 έως 25.000 έδιναν κατά 44% περισσότερα χρήματα στον άγνωστο σε σχέση με αυτούς που είχαν εισοδήματα από 150.000 έως 250.000.

4. Το πείραμα της διάβασης πεζών

Στο πείραμα αυτό εξετάστηκε ποια αυτοκίνητα ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν για να περάσει ο πεζός. Όπως αποδείχθηκε, τα πιο ακριβά και πολυτελή αυτοκίνητα ήταν λιγότερο πιθανό να σταματήσουν σε σχέση με τα πιο φθηνά αυτοκίνητα. 

5. Το πείραμα του πάγου

Το χρήμα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Απλά και μόνο μετρώντας το, η αγαπημένη ασχολία του Ebenezer Scrooge, μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Οι μισοί συμμετέχοντας στο πείραμα αυτό μέτρησαν χαρτιά, ενώ οι άλλοι μισοί πραγματικά χρήματα. Αμέσως μετά εξετάστηκε στο εργαστήριο για πόση ώρα μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους οι συμμετέχοντες μέσα στον πάγο. Αυτοί που είχαν μετρήσει το χρήμα άντεξαν κατά μέσο όρο για πιο πολλή ώρα. Όταν σκεφτόμαστε το χρήμα, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί. Το χρήμα σημαίνει δύναμη, και η δύναμη μπορεί να είναι και η φυσική δύναμη και ανθεκτικότητα.      

Το να δίνει κανείς έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά θετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία. Δίνοντας στους άλλους, έστω και πολύ μικρά ποσά ή μικρά δώρα, ή κάνοντας μικρές καλές πράξεις, ή συμμετέχοντας στον εθελοντισμό, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε υψηλότερα επίπεδα γενικότερης ευτυχίας. Η βοήθεια στους άλλους και η γενναιοδωρία έχει επίσης ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα στρές, περισσότερα χρόνια ζωής, και έναν καλύτερο και πιο ευτυχισμένο γάμο.    


Αν γνωρίζετε πώς ολοκληρώνει την ιστορία του ο Dickens, θα ξέρετε ότι υπάρχει ελπίδα. Τα 3 Φαντάσματα των Χριστουγέννων είχαν έναν καθαρτικό ρόλο στη ζωή του κ. Scrooge. Τελικά είδε την αλήθεια, και συγκεκριμένα ότι η απόκτηση  πλούτου μόνο και μόνο για τη συσσώρευση αυτού ήταν ένα αδιέξοδο. Η ζωή του έγινε ξαφνικά καλύτερη όταν άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε το χρήμα. 




Για το βιβλίο "Η Γλώσσα του Σώματος και οι Τεχνικές Ανάκρισης" πατήστε εδώ

Για το δωρεάν e-book "Πώς να βρείτε το ψέμα σε λιγότερο από 5 λεπτά" πατήστε εδώ

Για το βιβλίο "Σπάζοντας τον Κώδικα της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς" πατήστε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου