Δευτέρα

Παρουσιάζοντας μια ... παρουσίαση


Έχετε να κάνετε μια παρουσίαση, αλλά δυστυχώς δεν ξέρετε πώς.



Νομίζετε ότι δεν θα τα καταφέρετε, και καθώς φέρνετε στο μυαλό σας τον εαυτό σας να μιλά μπροστά σε κοινό, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά κάπως πιο γρήγορα. Δεν είστε μόνοι (κρατείστε το αυτό). Όπως εξομολογείται ανώνυμος/η διαδικτυακά:

«Έμαθα πριν τρεις μέρες οτι πρέπει να κάνω μια παρουσίαση σε ένα κοινό 20 ατόμων (έλεος δηλαδή) και έχω να κοιμηθώ από τότε. Πάντα σιχαινόμουν και απέφευγα όπως ο διάολος το λιβάνι την έκθεση σε ακροατήριο, προτιμώ να μου κάνουν εξαγωγή δοντιού χωρίς νάρκωση παρά αυτό. Να βρώ τρόπο να το αποφύγω για άλλη μια φορά κι ας μου κοστίσει ή να το παλέψω και ας λιποθυμίσω κατά τη διάρκεια; Ξεπερνιέται ποτέ αυτό;»


Λέγεται –χαριτολογώντας- ότι ο φόβος της δημόσιας ομιλίας (‘Γλωσσοφοβία’ το ονόμασαν) είναι πιο ισχυρός και από αυτόν του θανάτου, και ότι κάποιος θα προτιμούσε να βρίσκεται μέσα στο φέρετρο από το να εκφωνήσει τον επικήδειο.

Η απάντηση στο ερώτημα ‘ξεπερνιέται ποτέ αυτό;’ είναι μάλλον ένα ‘ανάλογα’. Γνωστοί δημοσιογράφοι-παρουσιαστές ειδήσεων διακατέχονται από άγχος, ακόμη και μετά από χρόνια εμπειρίας (είπαμε, δεν είστε μόνοι). Δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε τη συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους. Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από μία τέτοια μέτηρηση είναι εκπληκτικά, κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστό άρθρο. 



Όπως ο,τιδήποτε άλλο, έτσι και η δημόσια ομιλία βελτιώνεται με την εξάσκηση. Αν γίνει η αρχή, μετά από 100 ή 200 ομιλίες δεν θα είστε ο ίδιος/α που ήσασταν όταν ξεκινήσατε. 

Ποιοι είναι όμως οι (μη λεκτικοί) κανόνες της δημόσιας ομιλίας; 
Έχετε δύο χέρια τα οποία κατά τη διάρκεια της παρουσίασης καλό θα ήταν να μην τα έχετε στατικά, όπως για παράδειγμα στις τσέπες. Αποφύγετε οπωσδήποτε να πλέξετε τα χέρια σας για πολλή ώρα ή να κάνετε αμήχανες κινήσεις: 



Μια άνετη στάση όπως αυτή που εικονίζεται πιο κάτω είναι η πλέον ενδεδειγμένη:



Όταν μιλάτε για ημερομηνίες, για προθεσμίες και για κάποιο όριο που έχετε θέσει κάντε το όπως φαίνεται πιο κάτω:


Όταν χρησιμοποιείτε ρήματα (και φυσικά όταν κάθεστε, θα πρέπει να έχετε τα χέρια σας σε εμφανές σημείο):


Όταν κάνετε συγκρίσεις:


Και τέλος, όταν έχετε να δείξετε κάτι, φέρτε το στο κατάλληλο ύψος:


Υπάρχουν φυσικά αρκετοί κανόνες ακόμη, οι οποίοι δεν μπορούν να παρουσιαστούν εξαντλητικά σ' ένα σύντομο άρθρο όπως το παρόν. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα σημαντικά ευρύ κεφάλαιο σε βιβλίο, ή ένα σύντομο εγχειρίδιο. Είναι όμως γεγονός ότι μόνο η εξάσκηση σε συνδυασμό με τη συνεχή επιδίωξη για βελτίωση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου