Τελευταία γίνεται αρκετά λόγος για τη φυσιογνωμική. Επειδή λέγονται και γράφονται πολλά, θα ήταν καλό να δει κάποιος τι λένε τα ερευνητικά δεδομένα για το θέμα αυτό. Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στην παράμετρο "πλάτος" του προσώπου. Τι υποδηλώνουν λοιπόν τα πιο πλατιά πρόσωπα;
Σε έρευνα ( http://www.brocku.ca/psychology/research/infantchild/CarreMcCormickMondloch_09.pdf ), όπου εξετάστηκαν παίχτες του χόκεϊ, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν τις περισσότερες ποινές, οι πιο επιθετικοί δηλαδή, είχαν και μεγαλύτερη αναλογία πλάτους-ύψους προσώπου, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε όμως μόνο για τους άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν δηλαδή ότι υπάρχει μία σταθερή σχέση (στους άνδρες) επιθετικότητας - πλάτους προσώπου. Οι μετρήσεις των προσώπων (facial metrics) έγιναν όπως φαίνεται στις πάνω φωτογραφίες.
Σε μία άλλη έρευνα ( http://pss.sagepub.com/content/21/3/349 ) εξετάστηκε το ζήτημα της αξιοπιστίας σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Και πάλι, άνδρες με πιο φαρδιά πρόσωπα αξιολογήθηκαν ως πιο αναξιόπιστοι. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, οι επιστήμονες τροποποίησαν την εικόνα, ώστε το πρόσωπο να φαίνεται πιο πλατύ. Το ίδιο πρόσωπο αξιολογήθηκε ως πιο αναξιόπιστο στη δεξιά φωτογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου