Δευτέρα

Δείξε μου το πρόσωπό σου .... για να σου πω τι ψηφίζεις


     Ας ξεκινήσουμε με ένα τεστ. Δείτε για λίγο τις φωτογραφίες που είναι πιο κάτω και απαντήστε στα εξής ερωτήματα. Ποιος από τους δύο άνδρες είναι πιο αυταρχικός; Ποιος από τους δύο είναι πιο συμπονετικός; Ποιος είναι πιο ανοιχτός σε νέες ιδέες; 


    Τα δύο πρόσωπα που βλέπετε δεν ανήκουν σε συγκεκριμένους άνδρες. Αποτελούν ένα συγκερασμό προσώπων, τον οποίο έκαναν δύο καθηγητές ψυχολογίας στη Μ. Βρετανία, οι Ρ. Βάιζμαν και Ρ. Τζένκινς, με τη βοήθεια ενός προγράμματος στον υπολογιστή.
    Το αριστερό πρόσωπο είναι ο συνδυασμός προσώπων των έξι τελευταίων Δημοκρατικών προέδρων των ΗΠΑ, ενώ το δεξιά ο συνδυασμός έξι Ρεπουμπλικάνων. Οι μεν πρώτοι θεωρούνται σαν παράταξη φιλελεύθεροι, ενώ οι δεύτεροι συντηρητικοί, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα πρόσωπά τους.
    Συνεπώς, τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός υποψηφίου είναι αυτά που μπορεί να μας ελκύσουν, μιας και αυτά παραπέμπουν υποσυνείδητα σε χαρακτηριστικά αποδεκτά-αρεστά σε εμάς (κάτι το οποίο σχετίζεται φυσικά με τη σειρά του με τα χαρακτηριστικά του δικού μας προσώπου).