Κυριακή

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο Καρλ Γιουνγκ και ...οι αντωνυμίες τους

 
    Για χρόνια ολόκληρα, οι Φρόιντ και Γιουνγκ (που φαίνονται σε αναμνηστική φωτογραφία πιο κάτω) ανέλυαν τους χαρακτήρες και τον ψυχισμό των άλλων. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να τους αναλύσουμε και εμείς με τη σειρά μας. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε στις ... αντωνυμίες που χρησιμοποιούσαν. Για ένα μικρό φρεσκάρισμα σχετικά με τις αντωνυμίες:
http://www.ea.gr/ep/artemis/artemisTool/grammar/14.htm

   

   Είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί μία σχέση (φιλική, επαγγελματική, ερωτική); Μπορούμε να την αξιολογήσουμε καθ' οδόν; Μπορούμε να προβλέψουμε αν θα έχει αίσιο ή άδοξο τέλος; Στα ερωτήματα αυτά, απάντηση μας δίνουν οι αντωνυμίες.
   Το παρακάτω διάγραμμα θα μπορούσε να απεικονίζει τη σχέση μεταξύ των Φρόιντ και Γιουνγκ. Αντ' αυτού είναι ο συσχετισμός των χρησιμοποιούμενων αντωνυμιών στα πάνω από 300 γράμματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους.
   Δεν έχετε παρά να μετρήσετε το σύνολο των αντωνυμιών (ευτυχώς πλέον υπάρχουν προγράμματα που το κάνουν αυτό) που χρησιμοποίησε ο ένας και το σύνολο του δεύτερου και να διαιρέσετε τα δύο ποσά μεταξύ τους. Όσο μεγαλύτερη η δυσαναλογία των αντωνυμιών, τόσο μεγαλύτερη η δυσαρμονία σε μία ανθρώπινη σχέση.
 

      Ενώ οι δυο τους ξεκίνησαν ενθουσιωδώς μία επιστημονική και φιλική σχέση, στο τέλος διαφώνησαν ριζικά και διέκοψαν κάθε επαφή μεταξύ τους. Προσοχή λοιπόν σε αυτές τις πολύ μικρές λέξεις που λέγονται αντωνυμίες. Μπορούν να μας πουν πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουμε.